Obilježavanje Svjetskog dana Downova sindroma

Postoje neka djeca. Ona se rode, znaš, s malo drugačijim kromosomima. Zapravo, samo s jednim. Dvaestprvim. Ništa posebno. Jedan manje - više. Ali pazi, nemaju oni zato manje, kako kažu neki. Više imaju. Dobiju dobrotu, kakvu ja ne nosim u svojim prsima. Dobiju iskrenost, kakvu ja ne poznajem u svojoj glavi. Nose ogromnu ljubav. Osjećajnost. Predivnost. - Ivana Klarić

Kromosomi dolaze u paru i u svakoj se stanici nalaze 23 para kromosoma, sveukupno 46 kromosoma. Downov sindrom uzrokuje pojava trećeg kromosoma, odnosno dijela kromosoma, na 21. paru kromosoma. Stoga se Downov sindrom naziva i Trisomija 21. To je razlog zašto se Svjetski dan Downova sindroma svake godine obilježava 21.3.

Cilj je obilježavanja Svjetskog dana Downova sindroma upoznati ljude s tim poremećajem i potaknuti ih na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom i poboljšanje kvalitete njihova života.

Simbol Dana Downova sindroma su šarene čarape jer ih osobe s Downovim sindromom ne mogu samostalno upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi za što bolju integraciju osoba s Downovim sindromom u društvo te potreba za uvažavanjem različitosti.

Portal Tratinčica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se