Danas smo obilježili Svjetski dan Downova sindroma!

Downov sindrom uzrokuje višak jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Kromosomi dolaze u paru i u svakoj se stanici nalaze 23 para kromosoma, sveukupno 46 kromosoma. Jedan kromosom u paru potječe od majke, a drugi od oca. Uzrok Downova sindroma je pojava trećeg kromosoma, odnosno dijela kromosoma, na 21. paru kromosoma. Stoga se Downov sindrom naziva i Trisomija 21. Ujedno je to i razlog zašto se Svjetski dan Downova sindroma svake godine obilježava 21.3.

Cilj je obilježavanja Svjetskog dana Downova sindroma upoznati ljude s tim poremećajem i potaknuti ih na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom i poboljšanje kvalitete njihova života. Downov sindrom jedan je od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem višak kromosoma uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta.

 

Djeca s Downovim sindromom izrazito su topla, dobrodušna, vedra i vesela. No, oni trebaju i posebnu pažnju, pomoć i prihvaćanje, kako u djetinjstvu, tako i u odrasloj dobi.

Simbol Dana Downova sindroma su šarene čarape. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi za što bolju integraciju osoba s Downovim sindromom u društvo.

 

Portal Tratinčica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pregleda ovih stranica slažete se s korištenjem kolačića. Više o tome

Slažem se